Reclames tijdens corona

In dit artikel worden verschillende acties en promoties tijdens de coronapandemie toegelicht. Er is speciaal aandacht voor wat bedrijven deden omtrent Koningsdag 2020 en voor de marketing van Albert Heijn.

Reclames tijdens corona pandemie crisis: Albert Heijn, Heineken

Acties

Gall en Gall komt met een online huiskamerquiz en Heineken komt met de Heineken e-pub quiz. Heineken doet het in combinatie met haar initiatief 'Help de Horeca' om zo ook nog extra aandacht voor die actie te kunnen vragen. Dit ging echter niet gestroomd, want de quiz viel twee keer uit en het online antwoorden formulier liep ook niet synchroon met de livestream, waardoor daar toch wel negatieve reacties op kwamen. Zo een quiz is dus sowieso in eerste instantie positief, maar het is belangrijk dat de uitwerking goed is anders kan je zomaar de deksel op de neus krijgen.


Hoger scoren in Google? Lees meer over SEO!


Albert Heijn

In Adformatie werd er een uitgebreid interview gehouden met Johan van der Zanden, directeur marketing & communicatie bij Albert Heijn, over de reclame in tijde van de crisis. Albert Heijn kwam eind april met een nieuwe commercial en dan is het natuurlijk heel interessant om te kijken hoe de huidige crisis daarin wel of niet wordt meegenomen. De reclame is er niet eentje die helemaal speciaal voor de huidige situatie dus gemaakt. Waar veel andere bedrijven hier wel voor kiezen, gaat Albert Heijn door met haar serie prijsfavorieten. Van der Zanden geeft aan dat hij er bewust voor gekozen is, want zoals hij zegt " wij zitten echt op een andere toer dan anderen. Veel verbindingscampagnes lijken erg op elkaar. Wij hebben bewust gekozen voor een vrolijke noot. Daar zitten mensen ook wel op te wachten. Een beetje relativering." In de reclame komt Bart, de man van Ilse de hoofdpersoon, voor en werkt hij vanuit huis in zijn onderbroek witte sokken en badslippers en dat laat wel de vrolijke noot zien die ze in de reclame wilde zetten. Volgens Van de Zanden is die situatie en ook het wat ingewikkelder gerechten maken goed in deze periode.

Koningsdag

De Beer, een bierwebshop, heeft met koningsdag een online vrijmarkt georganiseerd waar de volledige opbrengst naar de brouwers gaat om die te steunen. Dit is een goede actie van het bedrijf, want zo kan er op een makkelijke en positieve manier aan naamsbekendheid worden gedaan. Op koningsdagmorgen zond ING een video uit waarin Snelle en Davina Michelle de hit '17 miljoen mensen' zongen in het Rijksmuseum. Dit is natuurlijk een duidelijk voorbeeld van een oproep tot verbondenheid. Het Rijksmuseum kwam ook nog met een pubquiz voor de hele familieUnox, het merk wat normaal op Koningsdag oranje merchandise uit deelden op bijvoorbeeld festivals, organiseert op Radio 538 en Koningsdag spelletjes special. Vervolgens zend de radiozender nog optredens van diverse artiesten uit. Daarnaast kwam ook het deo merk Axe met een oranje Leeuw filter voor Snapchat gebruikers. Ook de Staatsloterij kwam met een speciale Koningsdag commercial, waarin uitsluitend aandacht was voor de huidige omstandigheden door middel van een liedje van de zanger Macrooy. Albert Heijn komt alleen met een advertentie in de krant voor Koningsdag. Met de slogan 'doe net als de koning': lekker thuisblijven' prijzen ze de oranje tompoezen aan. De Jumbo kwam, in tegenstelling tot de Albert Heijn, wel met een speciale Koningsdag commercial. In de video zorgde hoofdpersoon Frank Lammers en voordat zijn hele tuin ingericht werd met oranje elementen en oud Hollandse spelletjes. Hiermee willen ze benaderen kunnen dat het verstandig is om thuis te blijven, maar Koningsdag hoeft daar door niet helemaal overgeslagen te worden.Videopanels

Hier wil ik zinvolle informatie delen met betrekking tot twee videopanels van Adformatie.

In het eerste video panel want ik heb bekeken, bespreekt de redacteur van Adformatie het onderwerp content en creativiteit in crisistijd. Hier waren drie zeer spraakmakende persoonlijkheden aanwezig en dat maakte het tot een zeer interessante en dat maakte het voor mij en heel leerzame video panel om te bekijken. Volgens Antoine Houtsma, creatieve directeur bij Joe Public, zijn de huidige promotie uitingen een heel logisch gevolg van de omstandigheden. Normaal gesproken wordt een advertentie of commercial gemaakt vanuit het idee wat er op dit moment speelt bij je bedrijf de, de klanten of wat er bereikt wil worden. Nu is dat niet de eerste gedachte, maar hoe kunnen we hier vanuit ons mensen denken op reageren. Dan krijg je de reclames met bijvoorbeeld een verbonden boodschap. Vooral de eerste paar weken stonden merken en bedrijven volgens Lode Schaeffer totaal niet open voor originaliteit en moet het perse gaan over verbondenheid en dergelijke. Hij stelt dat het een situatie was dat als je een bos binnenloopt en er komt een tijger tevoorschijn, iedereen zal wegrennen. Als je al iets verder weg bent zullen sommige al anders gaan reageren. En op dat punt zijn we nu en nu mag er dus meer dan alleen die verbondenheid nog benadrukken.


Een opvallend iets is dat Coca-Cola heeft bekend gemaakt om wekenlang geen reclame te maken totdat de crisis voorbij is en in plaats van dat hebben ze miljoenen euro's gedoneerd voor bestrijding van het coronavirus. De marketeers vinden dit erg dubbel, omdat ze niet vinden dat Coca-Cola dit had mogen zeggen. Aan de andere kant in het tegen ze zich ook aan werken die opeens een sociaal gezicht gaan dragen met een actie met liedje voor de zorgmensen. Dit is volledig buiten je eigen merk staan en dit is dan ook niet de goede manier. Volgens de marketeers is het heel lastig om nu iets te maken vanuit niets.

 

In volgende online panelgesprek besprak Adformatie handel met onderwerp "op eieren lopen" met gasten van ASR, ARA en Tony Chocolonely. Thecla Schaeffer geeft aan dat Tony Chocolonely bewust niet dingen gaat communiceren in deze tijd, omdat zij geen taak naartoe hebben als merk. Ook al is Tony Chocolonely een heel sociaal werk, is hier toch voor gekozen om niks te doen. Ze ergens zich enorm voor de bedrijven die normaal geen sociale taak hebben of sociaal gedragen en nu wel opeens zo zich laten tonen. Een voorbeeld is voor haar H&M die kleding doneert aan zorgmedewerkers, terwijl ondertussen nog wel de kleding van H&M in derdewereldlanden gemaakt worden. (zie onderstaande afbeelding) Dit is voor haar zeer tegen strijdend en kan niet. Ook De Weger van ASR geeft aan dat je niet kan mega liften met deze crisis door sociaal iets te zeggen, terwijl je geen sociaal bedrijf ben buiten de crisis. Het is erg sterk dat Tony Chocolonely, wat zo een sociaal merk is al helemaal als je het vergelijkt met veel andere, zeg zo kan gedragen en dus geen slaatje hier uit probeert te slaan.

Bronvermelding:

  • Johan van der Zanden (Albert Heijn): ‘Nu geen zwaarmoedige commercial maken’. Artikel op Adformatie van 24 april 2020
  • Videopanels Adformatie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.